Хрещений батько сумської контрабанди Герасименко хоче стати сірим кардиналом СБУ

  • 6 августа 2019, 9:00
  • 3175

За спиною очільника Служби безпеки України Ігоря Баканова створюють злочинне угруповання. Позицію сірого кардинала хоче створити і посісти генерал-лейтенант юстиції у запасі Микола Герасименко, якого у червні 2019 року призначили радником голови СБУ. Задля роботи на контрабандних потоках під своє «крило» він збирає «перевірених» корумпованих службових oci6 СБУ, ДФС та ДПСУ.

Злочинною діяльністю Герасименко займався протягом усього свого стажу. Микола Михайлович після закінчення Харківського юридичного інституту (нині – Національна юридична академія України ім. Я. Мудрого) та навчання на Вищих курсах КДБ у Києві став слідчим в УКДБ УРСР в Сумській області. Кар’єру він зробив на розслідуванні «справи 9 березня», коли членів УНА-УНСО посадили до в’язниці за спроби перешкодити тодішньому президентові Леоніду Кучмі покласти квіти до пам’ятника Т. Шевченку у 2001 році. Тоді Герасименко очолював слідчу групу СБУ, яка займалася цією справою. Погрожуючи помічнику народного депутата Олександра Мороза Юрію Луценку, він видавив із останнього свідчення проти націоналістів, а також змусив написати розписку про роботу із СБУ.

Неодноразово звільнювався із СБУ, коли проти нього відкривали кримінальні справи. Герасименко багато, в чому засвітився: фабрикація кримінальних справ; незаконна реалізація майна, конфіскованого СБУ; крадіжки службових документів; виведення грошей НБУ в підконтрольний Герасименкові «Укрінбанк»; захоплення майна клієнтів «Укрінбанку» після фабрикації проти них кримінальних справ; тісні зв’язки з криміналітетом. І це далеко не весь перелік його «досягнень».

Із 2000-го року Герасименко прикривав діяльність майбутнього глави Секретаріату президента Віктора Балоги i народних депутатів Ігоря Кріля та Василя Петьовки. Зокрема, Герасименко (тоді начальник 1-го відділу Слідчого управління СБУ) прикривав, коли Балога з товаришами переганяв через кордон контрабандні машини.

У липні 2005 року Герасименка відсторонили з посади першого заступника начальника Слідчого управління СБУ. За допомогою наближеного до президента редактора газети «Україна молода» Михайла Дорошенка, у квітні 2007 року Герасименка підвищили до начальника Слідчого управління СБУ, у червні 2007 року – до заступника голови СБУ. У березні 2014 року він став радником голови Служби безпеки Валентина Наливайченка.

Порушував Герасименко закон ще під час служби в Управлінні СБУ на Сумщині 1992-2000. Вже тоді він зловживав владою та брав хабарі. У серпні 1992 він украв понад 18 тонн високоякісної міді. Порушив кримінальну справу про контрабанду, долучив мідь до справи як речовий доказ, а потім закрив справу і забрав докази.

У 1993-1994 він займався аферами і залучав підприємство ВКП «МГ-91». Є відповідна заява представників компанії Мазур Т. М. та її чоловіка Мазур Є. Н. від 15.07.2002 року до мicькoro суду 3apiчногo району Сум та 20.08.2002 року до Сумського апеляційного суду (справа 2-3007/2002 зберігається в аpxiвi). Через це підприємство він отримав трикімнатну квартиру вартістю майже 90 тисяч грн, перевозив мідь, отримав земельну ділянку для будівництва індивідуального житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства загальною площею 0.12 га в Сумах на проспекті Козацькому, 83. Оформив на дружину – Герасименко О. Г. Він також провів аферу щодо передання коштів Глухівському підприємству нафтопродуктів (п\д № 270 від 08.02.94 року) за дизельне паливо для перевезення  горілки і вкрав гроші у Мазура.

Крім того, Герасименко брав хабарі від криміналітету. У 1994 році за 25 тисяч доларів від Ахмета i Хасана Дукаєвих звільнив від кримінального переслідування їхнього брата.
Від Самвела взяв 30 тисяч доларів США за пом’якшення вироку в 1996 р. У 1997-му від обвинуваченого Джафарова Арзу за перекваліфікацію діянь у кримінальній справі отримав 10 тисяч доларі, а посередником став давній друг Герасименка – кримінальний лідер «Вася Пончик». Того ж року за допомогу Мосьпан Г. І., яка проходила за матеріалами кримінальної справи, взяв 13 тисяч доларів від Хасана Дукаєва.

У рамках КС №225 у вересні 2004 року затримано та арештовано товари народного споживання, які надійшли на адресу ТОВ «Інтерторгсервіс», вартістю 500 000 грн. Але після повторної експертизи ціна становила менше 90 тисяч гривень. Справу Герасименко закрив, речові докази продав власнику. Так він збував їх, наживався і завдавав шкоди державі.

Також у жовтні 2004 року під час досудового слідства у кримінальній справі під час огляду гаражу, який належав Герасименко, слідчі вилучили службові документи з обмеженим доступом, де була зокрема інформація щодо злочинної групи у складі ряду працівників Чопської митниці, порушень під час виборів міського голови Мукачева Закарпатської області, масових заворушень у Києві 9 березня 2001 року, фігурантами якої були лідери демократичного руху України, а серед них – А. Шкіль. Також знайшли компромат на Балогу i його поплічників. Однак, оскільки сам Балога на той момент очолював Секретаріат президента Ющенка, справу оперативно зам’яли, а самого Герасименка призначили заступником голови СБУ i нагородили орденом «За мужність» III ступеня.

У результаті поданої у 2018 році до НАБУ заяви колишнього голови правління АТ «Укрінбанк» С. Мещеряка, стало відомо, що в АТ діяла організована група oci6 у такому складі: О. Клименко, М. Герасименко та В. Стельмах. Кримінальні справи проти Герасименка ГПУ порушувала 2005-го, 2007-го років. Але він виходив сухим із води. Зловмисник із поплічниками 2008-2009 рр. взялися за українську фінансову установу АТ «Укрінбанк» та її менеджмент, щоб захопити банк і зокрема відмивати через нього гроші, викрадені у вкладників. Вони досягнули своєї мети: заподіяли значної шкоди фінансовій та банківській системі України, чисельним фізичним та юридичним особам, акціонерам банку, державному бюджету. Після виплати у 2016 році вкладникам АТ «Укрінбанк» в порядку ліквідаційної процедури близько 1,8 млрд грн за рахунок платників податків, активи банку знову захопило це угруповання. Таким чином, стало неможливим повернення коштів до державного бюджету.

Особливу увагу радник голови служби (на громадських засадах) Герасименко у своїх кримінальних прагненнях приділяв рідній Сумщині. Наразі за його сприянням вирішується питання щодо призначення на посаду начальника УСБУ в Сумській області Євгена Івановича Харитонова, 1960 року народження. Полковник юстиції Харитонов проходив службу в зазначеному регіональному підрозділі 1994-2016 рр. Остання посада – заступник начальника УСБУ в Сумській області. На підвищення Харитонова постійно впливає саме Герасименко, з яким вони родом з одного місця – с. Дружба, Ямпільського району, Сумської області. У 1993 році Герасименко перевів Харитонова з органів внутрішніх справ. На той час Герасименку потрібен був надійний підлеглий для «допомоги» в контрабандній діяльності (саме Герасименко залишається «хрещеним батьком» контрабандної діяльності Сумщини). Після переводу Герасименка до Центрального апарату СБУ, Харитонов був так званим «смотрящим» від СБУ і займався винятково власним збагаченням, просуванням своїх бізнес-інтересів і свого «патрона», сприяв уникненню покарання затриманих контрабандистів, «кришував» крадіжки нафтопродуктів, контрабанду цигарок у країни ЄС та незаконні оборудки у лісовій галузі. Підтримує близькі стосунки з екс-народними депутатами Молотком І. Ф. і Деркачом А. Л. від «Волі народу». За сприяння Деркача Харитонов став головою Дружбівської об’єднаної громади, на прикордонній території, де він міг і далі сприяти контрабандному переміщенню товарів до РФ.

 
Теги
Компромат
Деятельность
Герасименко_Николай_Михайлович